Thuis in de Andere Wereld

Titel: De held van Anwyn

Auteur: Cathinca van Sprundel

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing 

Gelezen: november 2021 - luisterboek Spotify

Beoordeling: ×××× (4 uit 5)

Pwyll is een jonge prins met astma. Zijn vader had nooit hoge verwachtingen van de jongen en ook zijn broers zagen hem niet als koning van het Dyfed. Gelukkig is Pwyll eigengereid en trekt hij er graag op uit om te gaan jagen. Op een dag komt hij in het bos een eigenaardige man tegen. Al snel blijkt dat deze man de koning is van de Andere Wereld en woont aan het hof van Anwyn. Arawn is een machtig tovenaar en leider van zijn volk. Zijn koninkrijk wordt echter bedreigd door Hafgan, een schurk die de oer magie van de Andere Wereld misbruikt. Hafgan is magisch onverslaanbaar, maar een niet magisch wezen als een mens ziet hij niet aankomen. Dit is de enige kans die Arawn heeft om zijn volk te beschermen. Hij roept dan ook de hulp in van de jonge prins Pwyll.

Pwyll en Arawn wisselen van gedaante en nemen elkaars positie in het leven over. Pwyll, in de gedaante van de koning Arawn, betreed de Andere Wereld zonder te weten hoe hij zich hierin staande moet houden. Gelukkig is daar Rhiannon. Zij is een van de jongere onsterfelijke en heeft een speciale gave. Ze doorziet de gedaantewisseling en begrijpt dat er in het lichaam van Arawn iemand anders schuilgaat. Lief als ze is luistert ze geduldig naar de uitleg van Pwyll en besluit hem te helpen.

 

Als lezer ben je net zo onwetend over de Andere Wereld als Pwyll, maar je leert al snel de regels en natuurwetten van dit magische rijk kennen. Het is een fijne vertelling waar ik graag langer van had genoten. Sommige hoofdstukken gaan erg snel. Het verhaal vraagt dit ook, dus de keuze om niet uitvoerig te blijven hangen bij de beschrijvingen van de Andere Wereld snap ik helemaal. De ontwikkelingen volgen elkaar vlot op en je moet er dan ook goed bij blijven om te begrijpen waarom gebeurt wat er gebeurt. De bijzondere Welsche namen en mijn Spotify-app die de afspeelvolgorde nogal eens door elkaar gooide, maakten het er niet gemakkelijker op. Desondanks heb ik met volle teugen genoten van dit magische sprookje.

 

De held van Anwyn behandelt het thema thuis op een manier die zowel de personages als de lezer/luisteraar uit de comfortzone haalt. Is je huis je enige plek waar je je thuis kunt voelen of is het misschien juist dé plek waar je je niet thuis voelt? Hoe zou jij je staande houden in een wereld die niet de jouwe is, in een lichaam wat niet van jezelf is, in een positie die niet gewend bent? Het zijn genoeg veranderingen om je onzeker of wankel bij te voelen. Maar Pwyll is vastberaden. Hij heeft een belofte gedaan en zal zich daaraan houden. Zijn hart leidt hem door de situatie heen en maakt hem sterker om ook in zijn thuisland Dyfed een volwaarde plek in te nemen. Als niet-magische wezen, slechts een mens, weet hij de onsterfelijken te verbazen door zijn morele kompas leidend te laten zijn in zijn keuzes. Pwyll ontdekt dat wat hij ook doet, als hij dicht bij zichzelf blijft, hij zich het meeste thuis voelt.

 

 

Uiteraard voel ik me bij mezelf ook het meeste thuis, maar als dat even niet lukt dan is de Andere Wereld uit Cathinca’s boeken een fijne plek waar ik graag naartoe droom.